Yavru İle İlk Günler #2

Ev içi yaşam kurallarının öğretilmesi, tuvalet eğitimi, sosyalizasyonunun yapılması, konu alt başlığında inceleyeceğiz,

 Bu başlıktaki ilk yazımızda, yavrumuzun seçimini ve nelere ihtiyaç duyulabileceği hakkında bilgi verdik.Şimdi ise evde geçirmeye başladığımız günlerde nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 Yavrumuzun ilk günleri tabii ki uyum sürecinin en önemli dönemleridir. Bu süreçte yapılması gereken en onemli konu yaşam alanını belirlemektir. Bunun için evin hangi bölümlerini kullanabileceği konusunda ailenin karar verip bunu tutarlı bir biçimde uygulaması çok önemlidir. Örneğin ; köpeğinizin mutfağa girmesine izin verecekmisiniz ? veya köpeğiniz koltuklara çıkabilecek mi? vb. konularda vereceğiniz kararların uygulanması çok önemlidir.Şunu unutmamak gerekir; bu kurallar köpeğinizin çok daha rahat yaşaması için gereklidir. Onların dünyaları çok nettir.

  Siyah ve beyaz gibi. İzin verilen ve verilmeyen noktalar.

 Bu noktaları yavrunuza öğrettiğiniz zaman çok rahat bir birlikteliğin anahtarını da ele almış olursunuz. Çünkü yavru köpeğinizin neleri çok net  yapabileceğini bildiği bir öğrenme sürecinden geçtiğini unutmayın. 

 Bu kuralların uygulanmaya başlandığı zaman da ödül ve ceza yöntemi en doğru yöntemdir. Ödülden kastettiğimiz genelde sevgi sözcükler olup yiyebileceği herhangi bir şey vermek değildir.Tabii ki zaman zaman ödül olarak sevdiği bir şey verilebilir , ancak bu süreklilik arzederse bu sefer yavru bunu kullanıp sadece ödül almak için o davranışı yapmaya başlayacaktır ki bunu asla biz tim köpek çiftliği olarak onaylamıyoruz. Aynı şekilde ceza içinde herhangi bir şiddet uygulamayı kastetmiyoruz. Yerine göre hiç beklemediği bir gürültü çıkarmak çok etkili bir yöntem de olabilir.

 Gün geçtikçe yavrunun eve , ailenin de yavruya olan uyumu artarak devam edecektir ve bu sorunla, doğru müdahalelerle giderilecektir.Bazı durumlarda işin içinden çıkılamayacak boyutlara gelinebilir . Eğer sorunlar devam ederse biz Tim Köpek Çiftliği olarak yardımcı olmaya her zaman hazırız. 

 Bu uyum sürecinin başlı başına bir konu olduğunu hatırlatmak isteriz. Aynı zamanda da yavrunun yetişkin dönemi için bir temel oluşturduğunu da kesinlikle göz ardı etmemeliyiz. İlerideki dönemlerde sadece bu konuyla ilgili ( yavrunun gelişimi konusunda nelere dikkat etmeliyiz hakkında )  bir yazı kaleme alacağız.

 Şimdi gelelim hekesin merak ettiği konuya;

  Tuvalet eğitimi nasıl verilir?

 İlk önce şunu belirtmek isteriz;Yavrumuzun küçük bir canlı olduğunu ve bebekten hiçbir farkının olmadığını kesinlikle algılamamız gerekmektedir. 

 Neden bizler çocuklarımızın altlarını bezleriz ? Hiç düşündünüz mü? Çünkü onlar henüz kaslarına hakim değildirler ve çişlerini tutamazlar.  Aynı durum yavru köpeğiniz için de geçerlidir. Yani onlara yol gösterip yönlendirmemiz gerekmektedir. Bunun için farklı yöntemler olmakla birlikte Tim Köpek Çiftliği olarak bizler ; hasta alt bezi kulllanarak alan daraltmak suretiyle tuvalet eğitimi verilmesini öneriyoruz.

  Bu eğitim nasıl yapılacak?

 Yavrunun yaşam alanının çok geniş bir alanda olmamasına dikkat edilmelidir. Bu alan yaklaşık , yavrunun boyutuna göre 2 – 6 m2 arasında olmalıdır. İlk günlerde yavru belirli bir bölgeye tuvaletini yapacaktır. Doğal olarak.hasta bezini bu bölgeleri gelecek şekilde yeleştirip gün geçtikçe de alanını daraltmanızı öneririz. Bu yaklaşık 10 -14 gün içinde pedin üzerine yapmasına yardımcı olacaktır. Daha sonra bu pedleri evinizin,yavrunuzun girmesine izn verdiğiniz odalarına koyarak ( ayrı ayrı ) yavrunun oraya yapmasını sağlamalısınız . Burada dikkat etmeniz gereken nokta eğer alanınız büyükse birden fazla pet yerleştirin. Yavrunun pedlere ulaşması daha kolay olsun diye.

 Bir diğer yöntem ise; box eğitimi. Yavru sığabileceği kadar büyüklükte bir taşıma boxına koyulur. Gün içerisinde imkannınız var ise yarım saat kırkbeş dakikada bir çıkarılıp yine pet veya gazete üzerine tuvaletinin yapılması sağlanır. 

 Ancak eviniz bahçeli ise tuvalet eğitimi konusunda  çok daha şanslısınız demektir. Köpeğinizi dikkatli takip edip ne zaman tuvaletinin geldiğini farkettiğnizde onu hemen bahçeye çıkarmanız durumunda , bir kaç denemeden sonra , tuvalet eğitiminde hızlı yol katetme şansınız olabilir. Bu arada dikkat etmeniz gereken nokta ise , yavrunuzun aşıları henüz tam olarak bitmediği için,  bahçenizde eğer gerekli dezenfeksiyon yapılmadıysa bulaşabilecek hastalıkların olmasıdır. Bunun için de veterinerinize danışmanızı

Tim Köpek Çiftliği olarak öneririz.