Yavruyla İlk Günler #1

YAVRUYLA İLK GÜNLER…

Uzun zamandır beklenen, belki de sürekli ötelenen ya da şartların bir türlü oluşmadığı için sahiplenemediğimiz yavrumuz nihayet bizimle birlikte. Tabii ki de bu duygunun tarifi yok, müthiş bir mutluluk, heyecan. Bir an önce eve gidip yavruyla kucaklaşmak isteği…

Bütün bu duygular çok güzel, bizlerin de yaşadığı şeyler. Ancak birlikte geçirilecek uzun yılların yavrumuz için sağlıklı olması ve yavrumuzun psikolojisinin bozulmaması için olmazsa olmaz, yapılması ve uyulması gereken bazı davranış tutumları olacaktır. Bu blog yazımızda da bunlara değineceğiz. Gelin şimdi bu konuyu ayrıntılı bir biçimde ele alıp size Tim Köpek Çiftliği olarak en doğru bilgiyi vermeye çalışalım. 

 

YAVRUMU ALMADAN ÖNCE NE YAPMALIYIM?

Yavrumuzu almadan önce bir önceki blog yazımda da belirttiğim gibi yaşam alanını belirleyip uygun hale getirmek gerekir. Bu gereklilikler içerisinde en önemli olan gereçler ise mama ve su kaplarıdır. Çelik ve devrilmesi zor olanlar tercih edilmelidir.

Yavrunuzun ırkına uygun bir mama seçimini de yapmanızda fayda var. Bu seçimin yapılması konusunda Tim Köpek Çiftliği olarak gereken bilgiyi ayrıntılı bir biçimde yavru sahibine açıklayarak veriyoruz. Sizler de yavruyu aldığınız çiftlikten bu bilgileri isteyin. Çünkü bizler yavru için en doğrusunun ne olacağını anlatmakla yükümlüyüz. Ama tabii ki de son tercih siz yavru sahiplerinindir.

Birçok kişinin pek önemsemediği ancak aslında çok önemli bir nokta da yavrunun siz sahiplenene kadarki süreçte kullandığı mamadan biraz almanızdır. Bu, yavrunun yeni yuvasında daha rahat bir geçiş yapmasını sağlayacak ve adaptasyon sürecini kısaltacaktır. Yeni aldığınız mamayı gider gitmez yavruya vermeniz durumunda yavrunun ishal olma ihtimali çok yüksektir. Dolayısıyla da yediği mamadan 1-2 gün devam edip sonra aldığınız mamaya karıştırarak geçiş yapmanız yavrunuzun bağırsak problemini minimuma indirir.

Pet shoplardan yavrunuzun ırkına uygun oyuncaklar da alabilirsiniz. Burada unutmamanız gereken nokta ise ortama yeni gelmiş bir yavrunun alışması için birkaç günün geçmesi gerektiğidir. Yerine alışmış ve rahatlamış yavruların oyuncaklarla oynaması çok daha doğrudur. Ayrıca evinize yeni gelen yavrunun ürkek davranışlar gösterebilme olasılığını hiçbir zaman gözardı etmemelisiniz. Ona zaman tanıyın ve bu ürkekliğin en fazla bir kaç gün içinde geçtiğini göreceksiniz.

 

YAVRUMU NASIL BESLEMELİYİM?

Yavrularımızın günlük minimum 3 defa beslenmesi idealdir. Ancak bu durum bazı büyük ırklarda 5 e kadar çıkabilir. Yavruya maması hep aynı yerde ve zaman diliminde verilmelidir. Sürekli mamanın önünde kalmaması çok büyük önem arz etmektedir. Maması bittikten sonra mama kabı da kaldırılmalıdır. Yavrunun mamayı bitirememesi durumunda da kabı kaldırmanızı öneririm. Böylece hem yavrunun mama konusunda eğitilmesini sağlamış olursunuz hem de mamanın performansının düşmesini engellemiş olursunuz. Önünde sürekli mama olan yavrunun gidip gelip mama yemesi sonucunda dışkılamasının fazla olmasının önünü açmış olursunuz. Bu durum ileride konu edeceğim tuvalet eğitiminde çok fayda sağlayacaktır. Su kabı önünde sürekli kalabilir. Bunda bir sorun yok.

Unutulmaması gereken konulardan bir tanesi ise tamamıyla farklı bir ortama gelmiş olan yavrumuzun bir uyum süreci geçireceği ve bu uyum sürecinde de bizlerin olabildiğince ona yardım etmesinin gerektiğidir. Bu konuyu ise ayrı bir başlık altında sizlerle paylaşacağım.